Ama (zoete) Cha (thee)

 

Volgens een legende werd prins Gautama (ook Shakyamuni of Siddharta genaamd) rond 565 voor Christus geboren in het koninkrijk Shakya, in midden Nepal. Zijn geboorte ging niet onopgemerkt voorbij: de aarde beefde in zes richtingen, en onmiddellijk deed de baby zeven stappen naar elk van de vier windrichtingen. Terwijl hij met zijn rechterhand naar de hemel wees en met zijn linker naar de aarde, zei hij: “Mijn (het) leven is uniek en waardevol”. Negen toevallig overvliegende draken waren diep ontroerd door die wijze woorden en deden een lichte zoete regen vallen, het eerste bad van de baby.

De jonge prins stelde zichzelf al gauw vragen over de zin van het leven. Hij trouwde en kreeg een zoon, maar verliet zijn familie om een ascetisch leven te gaan leiden. Na zes jaar kwam hij echter tot de vaststelling dat absolute onthouding geen oplossing bracht. Daarop ging hij mediteren, vastbesloten om verlichting te bereiken. Dat lukte na acht dagen: hij werd eindelijk Boeddha, “de verlichte”. Van zijn 35ste tot zijn 80ste verkondigde Boeddha zijn leer in het Westen van India. In de loop der tijden verspreidde het boeddhisme zich verder via China tot in Japan.

Overal ter wereld herdenken de boeddhisten op 8 april de geboorte van Boeddha. De traditie wil dat daarbij een beeldje van de kleine Shakyamuni met een “zoete, hemelse regen” wordt gedoopt. Dat ritueel heet Kanbutsu-e (de baby Boeddha’s eerste bad). Aangezien in Japan op dat ogenblik de kerselaars bloeien, heet die dag ook Hana-matsuri of bloemenfestival.

In elke boeddhistische tempel staat een boeddhabeeldje in een schaal in een met bloemen versierd miniatuurtempeltje. De schaal is gevuld met hydrangeathee of amacha. Eerst buigen de bezoekers voor de kleine Boeddha. Daarna gieten ze de thee met een lepel over het beeldje. Na de ceremonie delen de tempelpriesters amacha uit aan de gelovigen.

Die bijzondere thee wordt gemaakt van de “Amacha”-variëteiten van Hydrangea. Daartoe behoren vooral Hydrangea (macrophylla ssp.) serrata var. thunbergii (links) en, in mindere mate, H. s. var. amagiana (rechts). Men laat de bladeren eerst licht fermenteren in een vochtige ruimte. Daardoor worden de bittere stoffen omgezet tot phyllodulcine, de eigenlijke zoetstof (die 600 tot 800 maal zoeter is dan suiker!). Vervolgens worden de bladeren gedroogd en gerold.

Lust je wel eens een kopje thee? Doe 3 gram blaadjes in een theepot. Giet daarover 1 liter kokend water en laat 2 tot 3 minuten trekken. De bruine thee smaakt ongeveer als zoethout.

Vooraleer suiker in Japan bekend was, werd de zoete hydrangeathee ingekookt tot een dikke siroop die als zoetmiddel werd gebruikt. Het is een ideaal alternatief voor wie diabetes heeft of een dieet volgt. De Japanners geloven overigens dat amacha bijzondere eigenschappen heeft. Inkt met enkele druppels thee erin zou het schoonschrift van kinderen bevorderen. Een spreuk geschreven met die inkt en ondersteboven aan de voordeur opgehangen, zou zelfs slangen en ander ongedierte op een afstand houden.

 

Externe links

https://theteacupoflife.com/2017/02/amacha-japanese-herbal-tea.html
Een interessante webpagina over hydrangeathee.

Terug naar boven