De eerste beschrijving van deze soort is van de hand van Lawrence Athelstan Molesworth Riley, zodat de correcte naam nu “Hydrangea seemannii Riley” is. Het is een zeer groeikrachtige, zelfhechtende, wintergroene klimplant. Het is de enige hydrangeasoort die in Mexico voorkomt. Ze behoort tot de sectie Cornidia. Ze groeit in de Sierra Madre Occidental op 2 000 tot 2 600 m hoogte, in een vrij warm klimaat.

De dikke, roodbruine stengels zijn bezet met hechtworteltjes. De bladeren zijn eirond, 5 tot 20 cm lang en 1,5 tot 6 cm breed. Ze zijn groen tot donkergroen, leerachtig en hebben een gladde bovenzijde. De bladrand is heel licht gezaagd. De bladeren gelijken op die van de laurier.

Vooraleer ze tevoorschijn komen zijn de bloeiwijzen omgeven door schutbladeren zoals bij H. involucrata. Het zijn zeer losse schermen van zo’n 15 cm diameter. Ze bevatten vele centrale fertiele bloempjes en weinig steriele bloemen op lange bloemstelen in de kroon. Zowel de fertiele als de steriele bloemen zijn wit. De bloei begint vroeg (België, in de kas: juni).

Terug naar boven