Het artikeltje over de IJsheiligen hiernaast verscheen in de krant Het Laatste Nieuws van 10 mei 1940.[1] In dat verre verleden kende iedere tuinier het beruchte heiligenkwartet met naam en toenaam. Ken je ze ook nog, en weet je ze aan de juiste datum te koppelen? Onderaan deze pagina vind je het antwoord!

De vraag is echter: waarom zijn die IJsheiligen belangrijk voor onze hydrangea’s?

Zodra de IJsheiligen zijn langsgeweest ben je vrijwel zeker dat het gevaar op late nachtvorst is geweken. De lucht en de bodem zijn dan voldoende opgewarmd opdat het groeiseizoen volop van start kan gaan. De sapstroom trekt aan, er worden massaal nieuwe knoppen, bladeren en stengels gevormd. Om plantencellen aan te maken is voeding nodig, dus... vanaf de IJsheiligen, vanaf half mei, ga je meststof toedienen. In deze tijden van klimaatverandering krijgen we af en toe een bijzonder zacht voorjaar, waardoor je al in april een kleine dosis voeding kunt geven.

Zachte winters en een warme lente hebben echter ook negatieve kantjes. Het ongedierte dat op en tussen de planten overwintert haalt het voorjaar zonder veel verliezen. Na de winterslaap hebben die beestjes natuurlijk grote honger, en frisse nieuwe knoppen en bladeren moeten eraan geloven.

Bovendien zijn pas ontloken knoppen gevoelig voor koudeprikken! Soorten die bloemknoppen aanleggen op “oud hout” (op takken van het jaar ervoor), zoals de gewone hortensia of Hydrangea macrophylla, zijn dan het slachtoffer: late nachtvorst kan gemakkelijk de hele bloei vernietigen. Meer over het verschil tussen de hydrangeasoorten vind je hier.

Maar... misschien zit het venijn wel in de staart... Er is namelijk nog een vijfde IJsheilige, de heilige Sofia van Rome. In het zuiden van Duitsland wordt “Koude Sofie” als patroonheilige aangeroepen tegen de nachtvorst en voor het goed gedijen van de gewassen. Bij ons kennen we dat gebruik niet, zodat Koning Winter onze planten zelfs op 15 mei nog kan beduvelen...

Sint-Mamertus Sint-Pancratius Sint-Servatius Sint-Bonifatius Sint-Sofie
11 mei 12 mei 13 mei 14 mei 15 mei

Referenties

  1. Bijlage bij Het Laatste Nieuws van 9-10 mei 2015.

Terug naar boven