Japan heeft een rijke natuur die altijd een diepe indruk heeft gemaakt op zijn inwoners. Het kweken van bonsai was – en is – voor hen een manier om ook binnenshuis te genieten van de wisselende seizoenen en van overweldigende landschappen.

Letterlijk vertaald betekent “bonsai” eigenlijk “in een schaal (bon) kweken (sai)”. De techniek is meer dan duizend jaar geleden ontwikkeld in China. Daar bestonden ook al twee varianten: “penjing”, een landschap in een schaal, en “pentsai” of bonsai. Japanse geleerden maakten tussen de 8ste en de 12de eeuw kennis met de miniaturen en brachten ze mee naar hun eigen land. Lange tijd zouden bonsai’s een voorrecht blijven van de hogere klassen.

Vanaf de Muromachi-periode (14de - 16de eeuw) kon ook de gewone Japanner bonsai’s gaan kweken. Uit die tijd stamt de beroemde theeceremonie of “chanoyu”. Pas tegen het eind van de Edo-periode, in de tweede helft van de 19de eeuw, bereikte de bonsaikunst het toppunt van verfijning.

De kruin symboliseert de hemel, de schaal de aarde. Vermits hemel en aarde elkaar in het midden raken, wordt het boompje aan de zijkant van de schaal geplaatst. Zo verstoort de stam het raakvlak niet. Die asymmetrie bevordert ook het esthetisch gevoel.

Hoewel het creëren en verzorgen van bonsai zelfs door de Japanners wordt beschouwd als een tijdverdrijf voor gepensioneerden of ouderlingen, slaat de hobby er opnieuw aan bij jongeren. Die hebben in het dichtbevolkte Japan namelijk steeds minder ruimte ter beschikking. Zo ruimt de tuinplant stilaan wat plaats voor de plant in een schaal.

En... geloof het of niet, zelfs van hydrangea’s kun je bonsai’s maken. Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden!

     
a   b   c   d

De mini-bonsai van foto (a) is een Hydrangea paniculata. Vroeger stond in het Takagi Bonsai Museum in Tokyo de 120 jaar oude H. serrata ‘Kurohime’ van foto (b). Wat dacht je overigens van een perfect op maat geknipte H. quercifolia (c)?  Natuurlijk mag ook H. hirta niet in dit bijzondere gezelschap ontbreken (d). Het is wel nog even wachten op de bloempjes!

Externe links

Why Not Try Growing a Bonsai Tree?
Waarom zou je niet eens een bonsai kweken?
The Bonsai Site
Werkelijk alles wat je moet weten over bonsai.
The Comprehensive History of Bonsai
De geschiedenis van bonsai.

Terug naar boven