In tegenstelling tot wat zijn Latijnse naam laat vermoeden gelijkt Hydrangea arborescens helemaal niet op een boom. Dat is evenmin zo voor zijn 2 nauwe verwanten H. cinerea en H. radiata. Het zijn bladverliezende struiken met vele opgerichte takken. Ze worden doorgaans 1 m, uitzonderlijk tot 3 m hoog. De planten dijen dikwijls uit via ondergrondse uitlopers. De 3 soorten inheems in het oosten van de VS.

De bladeren van de drie soorten zijn eirond tot elliptisch, 6 tot 16 cm lang en 2,5 tot 12 cm breed, puntig tot toegespitst. Soms is de bladbasis hartvormig, soms rond of wigvormig. De bladeren zijn mat en middelgroen tot donkergroen van kleur, en lichter groen onderaan. De bovenkant is vrijwel onbehaard, de onderkant is kaal (H. arborescens), behaard (H. cinerea) of viltig (H. radiata). De bladrand is gezaagd.

De bloeiwijze is een plat tot licht gebogen, vertakt scherm van 5 tot 15 cm diameter. Het bestaat uit vele witte, fertiele bloempjes. In de kroon kunnen ook enkele witte, steriele bloemen op lange bloemstelen voorkomen. Net als bij H. macrophylla zijn in de natuur types gevonden waarvan de bloeiwijzen alleen steriele bloemen bevatten. De bloeiperiode loopt van juli tot september.

Pilatowski stelde vast dat de 3 beschreven planten in de natuur weinig kruisen, zodat men ze inderdaad kan beschouwen als individuele soorten. Oorspronkelijk had McClintock ze beschouwd als ondersoorten van H. arborescens. Ze steunde daarbij op de verschillende beharing van de onderkant van het blad. Dat kenmerk laat trouwens nog steeds toe de 3 soorten te onderscheiden. Hierna is de “oude” benaming volgens McClintock vermeld tussen rechte haakjes ( [ ... ] ).

 • H. arborescens L.
  [ Hydrangea arborescens subsp. arborescens ]

  De bladeren zijn aan de onderkant weinig of niet behaard. Meestal geen steriele bloemen.

 • H. cinerea Small
  [ Hydrangea arborescens subsp. discolor (Seringe) McClintock ]

  De bladeren zijn aan de onderkant grijsgroen en behaard tot viltig. Soms steriele bloemen.

 • H. radiata Walter
  [ Hydrangea arborescens subsp. radiata (Walter) McClintock ]

  De bladeren zijn aan de onderkant wit en viltig behaard. Steeds steriele bloemen.

Terug naar boven