Deze pagina vertelt hoe je hydrangea’s de winter doormaken:

Praktische tips vind je hier:

 

Groei en bloei na de winter?

Groei

In een goed tuinontwerp verwerk je natuurlijk planten die het winterweer kunnen verdragen. Je houdt daarbij zo goed als mogelijk rekening met het locale microklimaat in elk plekje van de tuin. Verder verlies je ook niet uit het oog dat hydrangea’s eigenlijk exoten of niet-inheemse planten zijn. Wil dat zeggen dat we ze ’s winters allemaal moeten beschermen? Niet echt.

Om het even of het nu om H. macrophylla of H. heteromalla of een andere hydrangeasoort gaat, goed gewortelde (volwassen) planten zijn “vegetatief winterhard” in ons klimaat. Zelfs bij -10 °C zal de plant in winterrust geen schade oplopen.

Bloei

Met de bloei is het wel anders gesteld. Sommige hydrangeasoorten leggen bloemknoppen aan in het voorjaar, op nieuwe takken. Andere soorten, zoals H. macrophylla subsp. macrophylla (de hortensia), bloeien op “oud hout” (op takken van het jaar ervoor). Die leggen dus bloemknoppen aan laat in de zomer om het daaropvolgende jaar te bloeien. Dat heeft 2 gevolgen:

  • snoeien zonder bloeiverlies moet gebeuren voor de zomer; in de volksmond luidt het “voor de langste dag” (voor 21 juni);
  • enkele warme dagen in het vroege voorjaar kunnen de bloemknoppen doen ontluiken (“schuiven”); ze zijn dan niet meer beschermd tegen vorst! Krijg je in april nog een winterprik met enkele dagen vorst, dan vriezen de bloemknoppen dood.

Het volgende tabelletje toont welke hydrangeasoorten op nieuw of oud hout bloeien.

Bloeien op nieuw hout
Volledig winterhard
In het voorjaar te snoeien
Bloeien op oud hout
Bloei niet winterhard
Voorjaarssnoei = bloeiverlies
H. arborescens
H. heteromalla
H. paniculata
H. anomala
H. aspera
H. macrophylla
H. quercifolia
H. involucrata

Om de bloei te verzekeren kun je hydrangea’s uit de rechterkolom in het voorjaar tegen de winterkou beschermen. Werk je met een tijdelijke bescherming zoals doek, dan ben je op je hoede van zodra je merkt dat de knoppen ontluiken. Worden er, na enkele warmere dagen, temperaturen onder het vriespunt aangekondigd, dan ga je ingrijpen. Merk wel dat hoe groter de plant wordt, des te moeilijker je ze kunt “inpakken”!

De uitzondering bevestigt de regel. Sommige H. macrophylla’s blijken min of meer te “herbloeien”. Men noemt ze dan met een mooi Frans woord “remontant”. Enkele voorbeelden:

“Herbloeiende” cultivars van H. macrophylla
All Summer Beauty
Dooley
Eisvogel
Endless Summer
Mme. Emile Mouillère
Nikko Blue
Penny Mac
Renate Steiniger
Semperflorens

Terug naar boven

 

Beschermen tegen de vorst

Een “korf” bouwen rond de plant

  • rond de plant 4 sterke stokken in de grond duwen (metalen buizen, bamboe, ...)
  • de stokken omringen met luchtdoorlatend materiaal zoals kippengaas, vliesdoek, jute, ...; geen plastic gebruiken om condens en schimmelvorming te vermijden
  • de “korf” vullen met eikenbladeren of dennenaalden. Wees voorzichtig bij het vullen zodat je de tere bloemknoppen aan het uiteinde van de takken niet afbreekt!
  • naarmate de vulling verteert: bijvullen zodat de bloemknoppen bedekt blijven
  • de “korf” afdekken met kippengaas of doek vermijdt dat de vulling door de wind wordt weggeblazen
Korf

Afdekken met doek

Zodra de bloemknoppen ontluiken, en telkens wanneer de weerman vorst aankondigt: de planten afdekken met luchtdoorlatend doek (vliesdoek, jute, ...). Gebruik geen plastic! Wees voorzichtig bij het aanbrengen en verwijderen van het doek zodat je de tere bloemknoppen aan het uiteinde van de takken niet afbreekt!

Deze methode is niet 100% veilig: sterke wind kan het doek tegen de bloemknoppen doen schuren waardoor die afbreken. Je maakt het doek dus stevig vast, bijvoorbeeld met tentharingen.

Vliesdoek

Hydrangea’s in pot

Enkele mogelijkheden:

  • de pot ingraven; een mooie sierpot kun je vooraf omringen met stro zodat hij niet vuil wordt;
  • een dikke laag stro of stromatten rond de pot binden;
  • de pot omringen met een dikke laag bubbelfolie, “afwerken” met aluminiumfolie.

Indien het kan overwinter je de pot op een beschutte, vorstvrije plek. Een onverwarmde garage of een wintertuin zijn prima.

Jasje

Stapelen

Misschien heeft je eigen kwekerijtje onvoldoende plaats om alle planten binnen te overwinteren. Je kunt dan overwegen om de grote planten “in te tafelen”, dat wil zeggen geordend en geschrankt te stapelen. Tussen de lagen met potten leg je wat stro. Bovenop de stapel leg je opnieuw stro, en het geheel dek je af met stromatten of met (geweven plastic) gronddoek.

Intafelen

Terug naar boven