Zo werkt het

Fotosynthese is het proces waarbij planten zonlicht gebruiken om water en koolzuurgas om te zetten tot suikers (koolhydraten) en zuurstof. Deze omzetting is vooral het werk van de bladgroenkorrels (de chloroplasten, het chlorofyl). Diezelfde chloroplasten of groene plastiden bepalen meteen ook de kleur van de bladeren.

Naast de groene plastiden bevat de plant ook kleurloze leukoplasten en gekleurde chromoplasten. Zo is in de bladeren xanthofyl aanwezig. Het is een geel pigment dat specifieke golflengten van het zonlicht kan verwerken die niet door het chlorofyl worden geabsorbeerd. De gele kleur is gemaskeerd door het groen van het chlorofyl.

Wanneer in het groeipunt van de plant een genetische afwijking optreedt, kan het gebeuren dat geen of minder pigmenten worden gevormd. Wanneer geen bladgroenkorrels worden gevormd ontstaan gele vlekken. Het xanthofyl is er niet meer gemaskeerd door het chlorofyl. Wordt noch chlorofyl noch xanthofyl aangemaakt, dan is de bladkleur wit.

Omdat ze minder efficiënt aan fotosynthese doen, groeien planten met (deels) gele bladeren ietwat trager dan hun “normale” collega’s. Planten met gedeeltelijk witte bladeren zijn echter beduidend minder groeikrachtig en meestal niet zo resistent tegen ziekten en plagen. Ze worden best ook beschermd tegen zonnebrand.

Soms produceren bonte soorten of cultivars een volledig groene of gele scheut (foto: H. macrophylla ‘Tricolor’). Dit verschijnsel heet “reversie”. Vermits die groene (gele) scheut meer chlorofyl (xanthofyl) bevat is hij beter geschikt om aan fotosynthese te doen. Zijn bladeren zijn dus groter en hij groeit sneller. Daarom doe je er goed aan om hem volledig weg te snoeien, zoniet kan hij de plant gaan overheersen.

Bonte cultivars

H. anomala subsp. petiolaris

‘Mirranda’

‘Mirranda’ gelijkt sterk op ‘Firefly’, maar is niet dezelfde plant.

H. macrophylla

‘Gold Dust’
‘Hatsushimo’
‘Lemon Wave’ (‘Quadricolor’)
‘Light O'Day’ (‘Bailday’)
‘Maculata’
‘Summer Frost’
‘Tricolor’

H. paniculata

‘Summer Snow’
‘Yuki Gessho’

H. serrata

‘Kokonoe Yama’
‘Oamacha Nishiki’

Referenties

Foto’s afkomstig van

  1. Vivaio Borgioli Taddei (links) en Bright Hana, Blomst and Flower (rechts)
  2. Panoramic Farm
  3. cnflora.lofter.com
  4. Plant Delights Nursery
  5. Arborix (links) en Okrasné Dřeviny (rechts)
  6. Cistus Nursery (links) en Królestwo Roślin (rechts)
  7. University of Kentucy - PLS320 Woody Horticultural Plants - Hydrangeaceae (links) en Vallonchêne (rechts)
  8. JC Raulston Arboretum
  9. Heritage Seedlings (links) en American Hydrangea Society (rechts)

Externe links

De bladkleur bij Hosta
Een gelijkaardig verhaal als bij Hydrangea.

Terug naar boven